Sayfalar

27 Nisan 2013 Cumartesi

Çilek sezonu açalım mı?



Ne dersiniz?Uzun zaman ben böyle güzel bir çilek görmedim.Kokusu,görünüşü,tadı bambaşka.

Eeee,bu çilekle güzel bir tart yapmaz mıyız?Biraz uğraştırır bizi ama inanın tüm çabalar bu güzelliği tatmaya değer.Kolları sıvayıp işe koyulalım.









Çilekli tart.

Hamur için gereken malzemeler: (bu hamurdan bende 1 adet oldukça büyük tart artı 8 adet minik tartalet çıktı,siz isterseniz yarı yarıya malzemeleri kullanın,1 adet 20 cm’lik tart rahatlıkla çıkar)

-3 bardak un
-2/3 tatlı kaşığı tuz
-4 yemek kaşığı toz şeker
-200 g tereyağı
-2 adet yumurta
-2 yemek kaşığı su

Krem Patisserie (ya da Pastacı Kreması) için gereken malzemeler:

-500 ml süt
-1/2 bardak toz şeker
-2 adet yumurta
-1 adet yumurta sarısı
-2yemek kaşığı un
-2 yemek kaşığı nişasta (ben genelde buğday kullanırım)
Ve tabi ki ½ kg çilek.
İsteğe bağlı süs için pudra şekeri.

Hazırlanışı:


Tart hamuru

1.Hamur.Öncelikli,tart hamuru için gereken tüm malzemeler soğuk olmalı.Un,tuz ve şekeri bir kapta karıştırıp buzdolabına kaldırın.Yumurtaları hafif karıştırıp,suyu ilave edin ve aynı şekilde buzdolabına kaldırın.Malzemeler soğuduktan sonra (yarım saat ile 1 saat arası)un karışımı ve küçük parçalara kesilen tereyağı mikser veya bıçak yardımı ile karıştırın.Sulu yumurtaları ilave edin ve fazla oyalanmadan hamur haline getirin.İki adet pişirme kağıdı arasında hamuru açın ve bir tepsiye koyup 1 saate buzdolabına kaldırın bu arada kremi hazırlayabilirsiniz).Hamuru dolaptan çıkarın ve 3 mm kalınlıkta olmak üzere merdane yardımı ile açın.








Tart hamuru

Kalıba yerleştirin,kenarlarda 5-10 mm brakarak fazlasını kesin.Hamurun pişmesi için çatalla yer yer deldirin.Üstüne bir alüminyüm folye serin ve pirinç dökün (hamurun kabarmaması için).Bu şekilde kalıbınızı yine buzdolabına kaldırın,hamurun tekrar soğuması ve kalıbın şeklini alması için.Fırınınızı 170 dereceye ısıttın,kalıbı yerleştirin ve kenarları pembeleşinceye kadar pişirin.Daha sonra alümünyüm folyeyi çıkartın,bu sefer tüm tart pembeleşinceye kadar pişsin.Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın. (Tart hamurun hazırlanması için bu blogtan referans aldım,Google yardımı ile tercüme edebilirsiniz,muhteşem tatlıların tarifleri de var)








2.Krem Patisserie.Sütü bir tencereye koyun ve kaynayana kadar bırakın.Aynı zamanda bir kapta yumurtaları,yumurta sarısı ve şekeri mikser yardımı ile çırpın.Un ve nişastayı da ekleyip çırpmaya devam edin.Oluşan karışımı yavaş yavaş kaynayan süte ekleyin,durmadan karıştırarak,kaynayana kadar bekleyin (karıştırmaya devam ediyorsunuz) ve 3-4 dakika kaynadıktan sonra (bu arada kıvamı oldukça koyu olacak) tencerenin altını kapatabilirsiniz.İki önemli not:Krem mutlaka birkaç dakika kaynamalı,yoksa pek hoş olmayan nişasta tadında olacak,soğumaya bırakırken de üstünü mutlaka kapatın,yoksa üstü kuruyabilir.


Evet,nihayet tartımız ve kremamız soğudu,kremayı tartın üzerine sürüp,çilekleri yarım yarım kesin ve tartı süsleyin.





İsterseniz süs için pudra şekeri kullanabilirsiniz veya daha hoş bir görüntü için soğuk jeli (pasta malzemeleri satan yerlerde temin edilebilir) tercih edebilirsiniz.


Hepinize mutlu bol çilekli bir Pazar diliyorum J!


Sevgilerle,

Maya

2 yorum:

  1. Yaptıklarınız hepsi çok güzeller.. ve aralarda ki paylaşımlarınız için teşekkürler.. hemen tartı yapmaya deneyerek başlıyorum.. nefis görünüyor.. sevgiler

    YanıtlaSil