Sayfalar

8 Haziran 2013 Cumartesi

Tencere-tava hep aynı hava…

Son iki haftada Türkiye’de yaşanan duygu yoğunluğu 15 sene burada yaşamım boyunca hiç hatırlamıyorum.Acı,öfke,hayal kırıklığı,endişe,sevinç,gurur,mutluluk,daha nice saymadıklarım var.İnsanların çoğu tüm bu duyguları sıra ile her gün yaşıyor.Yıllardır sofralarda,ayak üstü arkadaşlarla,akşamları televizyonların önünde konuşulan ‘Ne olacak bu memleketin hali?’artık evlere sığmıyor,sokaklara döküldü, ülkenin her köşesinden haykırışlar yükseliyor.Tüm bu duyguları yaşıyabiliyorsak demek ki hala hayattayız,hala ‘koyunlaşmadık’,’zombileşmedik’,nihayet kış uykusundan uyandık.Bu kadar farklı grupların birleşmesi,omuz omuza,kol kola tepkileri vermesi insana inanılmaz gurur ve sevinç veriyor.İyi ki buyuz,iyi ki kayıtsız kalamıyoruz,Türkiye adına herşeyin  hayırlı olması dileği ile biz,evde olanlar tencere-tavayı akşama bırakarak mutfağımıza dönelim…

Bugünki tarifimiz Bademli limonlu kurabiyeler.



Malzemeler:
Hamur:
150 g tereyağı
1 bardak pudra şekeri
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı vanilya esansı (yoksa 1 paket vanilya şekeri kullanılabilir)
Yarım limonun kabuğu
1+3/4 bardak un
Üstü için:
1 yumurta akı
100 g rendelenmiş badem
2 yemek kaşığı toz şeker
Yarım limon kabuğu

Hazırlanışı: 


Geniş bir kaba önce un koyun sonra içine küp küp soğuk tereyağı ekleyin ve bıçak yardımı ile birbirine iyice karıştırın.Pudra şekeri,kullanıyorsanız vanilya şekeri  ve rendelenmiş limon kabuğu da ekleyin,daha sonra yumurta sarısı ile karıştırılmış limon suyu da ekleyin,karıştırın ve karışımı tezgah üstüne alıp hamur haline getirin.Hamuru iki parça pişirme kağıtların arasına koyun ve merdane yardımı ile 3-5 mm kalınlığında açın.Üstteki kağıdı kaldırın ve bir tepsi üstüne koyarak 30-60 dakikaya buzdolabına dinlendirmek için kaldırın (benim bazen bu kadar uzun zaman bekleyecek zamanım olmuyor onun için ben hamuru 10 dakika buzlukta bekletiyorum)
Hamuru buzdolabından alın ve kağıdı ile beraber fırın tepsisine yerleştirin.Üstüne fırça ile hafif çırpılmış yumurta akı sürün,bademleri dökün ve hafifçe bastırın.Son olarak toz şekeri ile rendelenmiş limon kabuğu karıştırın ve hamurun üstüne serpin.Fırında rengi dönmeye başlayıncaya kadar (yaklaşık 20 dakika) 180 derecede pişirin ve hamur henüz sıcakken (!) keskin bıçakla (veya varsa piza bıçağı ile) kurabiyeleri yaklaşık 3cm*4 cm karelere kesin.















Kurabiyeleri soğutun ve bir tabağa alın.
Tarifi bu blogtan aldım http://buxgalter-sofi.livejournal.com/tag/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8C  (Rusça ama ilginizi çekerse Google yardımı ile tercüme edebilirsiniz),fakan hazırlık süreci tamamen değiştirdim,her zaman kurabiyeleri  pişirdiğim yöntemi kullandım.
Umarım kurabiyeler hoşunuza gider ve sık yapılanlar arasında yer alır J
Hepinize mutlu pazarlar diliyorum!!

Sevgilerle,

Maya


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder