Sayfalar

9 Ocak 2013 Çarşamba

Karlar düşer…




Istanbul’un en karlı bölgelerden birinde yaşama mutluluğu yaşıyoruz son iki hafta.Büyük-çocuk fark etmeden herkes dışarıda kar topu oynuyor,kızaklarda kayıyor,kardan adam yapıyor.Çocuklluktaki gibi insan eve girmek bile istemiyor.Hava tertemiz,tüm pisliklerden ve mikroplardan arınmış gibi.Gece manzaraları masalları hiç aratmıyor.









Yapraksız dalların karlı hali bana Rusya ve Ukrayna’nın meşhur kurabiyesini hatırlattı.Kurabiyenin adı Hvorost,Türkçe Çalılık anlamına geliyor,yenilirken kıtır kıtır çıkan sesinden dolayı.Aslında eşimin anaannesi de Türkiye’de de benzeyen tatlının olduğunu söylemişti bir zamanda sadece bu tatlının şerbet ile hazırnandığını söyledi.Maalesef tatlının adı aklımda kalmadı,bilen varsa ve bana yazarsa çok mutlu olurum.





hvorost

Hvorost yani Çalılık kurabiye.

Malzemeler:

2 adet yumurta+1 adet yumurta sarısı
1+1/2 yemek kaşığı şeker
¼ tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvıyağı
1 yemek kaşığı sirke (ben genelde elma sirkesi kullanırım)

2+1/2 bardak un
Kızartma için sıvıyağı
Pudra şekeri



Hazırlanışı:


Yumurtalar,şeker,tuz,tereyağı,sıvıyağı ve sirkeyi karıştırın.Un ilave edin ve hamur haline getirin.Oldukça yoğun bir hamur olmalı.Üstüne biraz un serpin ve bir kapla veya havlu ile kapatarak 30 dakika dinlendirin.














Hamuru merdane yardımı ile çok ince açın. En fazla 1 mm kalınlıkta olmalı.















Parçalar ne kadar ince olurlarsa kurabiye o kadar kıtır olur.

















Daha sonra hamuru şekilli veya şekilsiz kesin.














Geniş bir tencerede veya tavada sıvıyağı ısıttın (yaklaşık ½ litre),hazırlanmış parçaları pembeleşinceye kadar iki taraftan da kızartın.


hvorost









Kağıt havlu ile kaplı bir tabağa alın,soğuduktan sonra başka bir tabağa yerleştirin ve üzerine pudra şekeri dökün.





Sevgilerle,

Maya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder