Мalzemeler.
Butik pastacılığı
macerasına yeni atılan veya atılmaya hazırlanan arkadaşar için hazırladığım
yazının devamı.
Diyelim ki bütün artıları-eksileri değerendirip Butik
pastacı olmaya karar verdiniz.Nereden başamalısınız? Tabi ki malzeme
alımından.Daha doğrusu malzeme listesinden.Emin olun ki size 'Ay bu çok
güzeeeel' dedirten birçok malzemeyle karşılaşacaksınız.Alırsınız ve onu asla
kullanmazsınız.Onun için benim size tavsiyem bir liste hazırayın. Başlangıçta
sadece olmazsa olmaz malzemeleri alın,siparişleri almaya başayınca da onlara
göre eksikleri tamamlarsınız.Örnek olarak benim olmazsa olmaz listemi yazıyorum:
1.Şeker hamuru.İlk başta tabiki şeker hamura ihtiyacınız
olacak.Burada iki seçenek var,ya hamuru kendiniz yaparsınız,ya da hazır
alırsınız.En başta hamuru kendim yaptım ben.Çeşit çeşit tarif var,tek ortak
dikkat etmeniz gereken nokta var,özel 'ince çekim' pudra şekeri kullanmanız gerekir,yoksa
hamurunuz pütür pütür olur. Kısa bir süre sonra bu fikirden vazgeçmek zorunda
kaldım,o da 30-40 kişilik pasta siparişleri almaya başlayınca.Ince kemikli ufak
tefek kadınım ben,ben kim,3 kilo şeker hamuru yoğurmak kim J Hazır hamur bana
daha pratik ve kullanışlı gibi geldi.Satılanardan farklı renge ihtiyacım varsa
da ya hamurları karıştırıyorum ya da gereken renge boyuyorum.(çeşitli renkleri
karıştırarak hangi tonları elde edebileceğimiz ile ilgili de ilerde bir yazı
olacak)
2.Kalıplar.Pasta yapacaksanız iki tür kalıp var.Ayaranabilir
ve bildiğimiz normal kalıplar.İki türün
de kendine gore avantajları ve dezavantajları var.Ayarlanabilir kalıp
daha hesaplı.Bir kalıpla her ölçüde kek çıkar.Fakat kullanım zorlukları
var.Bazen kelepçeler gevşek oluyor (bu çözülebilir bir problem,biraz pense ile
sıkabilirsiniz),kalıp tam olarak tepsiye oturmuyorsa yer yer hamur dışarı
akabiliyor.Normal kalıpların kullanımı daha kolay ayaranabilir kalıplara gore fakat
her ölçüde kalıp almanız gerekecek.Seçim sizin.Yuvarlak ve diktörtgen kalıp
(veya boy boy kalıp seti) almanız yeterli başlangıçta.
Kurabiye yapacaksanız kurabiye kalıp setlere ihtiyacınız
olacak.Yüzlerce,hatta binlerce kalıp var,benim tavsiyem en başta yuvarlak ve
kare kalıplardan oluşan iki set alın.Onlarla hem pratik yaparsınız,hem
numune,hem en çok kullanılan kalıplar bunlar.Diğerleri müşterilerin talepleri
üzerinde daha sonra alabilirsiniz.
3.Şeker hamuru şekillendirme setleri.İlkini çok ucuza
kırtasiyeden aldım.İkincisini pasta malzemeleri satan siteden.İlk fırsatta
ücüncüsünü de almaya duşünüyorum.Kesinlikle en çok kullandığım malzeme.
4.Kopat setleri.Burada da onlarca çeşit var.Plastik veya
metal seçeneği.Çicekler,yapraklar,kare,yuvarlak,daha birçok çeşit.Hem pasta hem
kurabiye süslemelerde oldukça kullanışlı.
5.Gıda boyaları.Burada da oldukça fazla çeşit var.Ben en
başta aman en iyisi olsun diye Wilton Jel boyaları aldım,fakat ilk resim yapmam
gereken işte inanılmaz zorlandım.Hamur bir miktar yağ içerdiği için boya tutmuyordu!Nerdeyse sinir krizi geçirecektim!Sonra anladım ki aldığım boyalar
icing içinmiş.Aynı renklerden Fo markası sıvı boyaları aldım,sonuçtan
memnunum.Ama renklerde fark yaratmak istiyorsanız yabancı siteleri taramakta
yarar var.Bazıları Türkiye’ye gönderim yapıyorlar.Sedef,gümüş,altın boyalara da
ihtiyacınız olacak,onları da Türkiye’de bulabilirsiniz.Fırça setleri kırtasiyeden de alabilirsiniz,sadece bu işte kullandığınız bir setiniz olsun ama.
6.Desen oluşturan malzemeler diyelim.Merdaneler,desen
plakalar hem pastalara hem kurabiyelere oldukça farklı bir görünüm kazandırıyor.Hem tasaruf hem de farklılık yaratmak için elinizde bulunan
malzemeleri bu amaçla kullanabilirsiniz.Mesela pazarlarda satılan muşamba
dantel örtüleri,tülleri,motiv oluşturan diğer malzemeleri
kullanbilirsiniz.Olmadı kendiniz de motif çizebilirsiniz,ilerde bu konuyu daha
detaylı konuşacağız.
7.Silikon kalıpları.Birçok pastacının kullandığı ve oldukça
pahalı olan bu malzemeleri nedense ben hiç kullanamadım.İşimiz pastahane gibi
seri olmadığı için,yani her gün yüzlerce aynı ürün çıkarmak zorunda kalmadığımız
için en başta almak ihtiyaç duymadım.Hem aynı şekli bir seferden fazla kullanmak
bana sıkıcı geliyor.Sonuçta yaptığımız iş kişiye özel,farklı olmalı.Bugüne
kadar kullanacağım diye aldım silicon kalıbı inci kolye kalıbıdır,onu bile bir
kere olsun kullanmadım.Yani seçim sizin.Gül,fiyonk,patik,vs vs için hazır kalıp
alıp hep aynı ürünü çıkarabilirsiniz veya biraz pratik yapıp elinizle aynısını
yapabilirsiniz,hem de her seferinde diğerlerine göre bir fark yaratarak.
Aslında listem bu kadar.Elbette her pastacının daha yüzlerce
malzeme var.Cımbızlar,duylar,kenar şekillendiriciler,şerit kesiciler,döner
standlar,bunlar hepsi işimizi kolaylaştırıyor,fakat olmazsa olmaz değiller.Yani
en başta alınacak şeyler değil.Ve kesinlikle ne işe yaracağını bilmediğiniz
malzemeleri almayın.Çalışmaya başlayınca ihtiyaçlar zaten kendini belli eder.
Hadi bakalım,bir liste yapın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder