Ne dersiniz?Uzun
zaman ben böyle güzel bir çilek görmedim.Kokusu,görünüşü,tadı bambaşka.
Eeee,bu çilekle
güzel bir tart yapmaz mıyız?Biraz uğraştırır bizi ama inanın tüm çabalar bu
güzelliği tatmaya değer.Kolları sıvayıp işe koyulalım.
Çilekli tart.
Hamur için gereken malzemeler: (bu hamurdan bende 1 adet oldukça büyük
tart artı 8 adet minik tartalet çıktı,siz isterseniz yarı yarıya malzemeleri
kullanın,1 adet 20 cm’lik tart rahatlıkla çıkar)
-3 bardak un
-2/3 tatlı kaşığı
tuz
-4 yemek kaşığı
toz şeker
-200 g tereyağı
-2 adet yumurta
-2 yemek kaşığı
su
Krem Patisserie (ya da Pastacı
Kreması) için gereken malzemeler:
-500 ml süt
-1/2 bardak toz şeker
-2 adet yumurta
-1 adet yumurta sarısı
-2yemek kaşığı un
-2 yemek kaşığı nişasta (ben genelde buğday kullanırım)
Ve tabi ki ½ kg çilek.
İsteğe bağlı süs için pudra şekeri.
Hazırlanışı:
1.Hamur.Öncelikli,tart hamuru için gereken tüm malzemeler
soğuk olmalı.Un,tuz ve şekeri bir kapta karıştırıp buzdolabına kaldırın.Yumurtaları hafif karıştırıp,suyu ilave edin ve aynı şekilde buzdolabına kaldırın.Malzemeler soğuduktan sonra (yarım saat ile 1 saat arası)un karışımı
ve küçük parçalara kesilen tereyağı mikser veya bıçak yardımı ile karıştırın.Sulu
yumurtaları ilave edin ve fazla oyalanmadan hamur haline getirin.İki adet
pişirme kağıdı arasında hamuru açın ve bir tepsiye koyup 1 saate buzdolabına
kaldırın bu arada kremi hazırlayabilirsiniz).Hamuru dolaptan çıkarın ve 3 mm
kalınlıkta olmak üzere merdane yardımı ile açın.

Kalıba yerleştirin,kenarlarda
5-10 mm brakarak fazlasını kesin.Hamurun pişmesi için çatalla yer yer
deldirin.Üstüne bir alüminyüm folye serin ve pirinç dökün (hamurun kabarmaması
için).Bu şekilde kalıbınızı yine buzdolabına kaldırın,hamurun tekrar soğuması
ve kalıbın şeklini alması için.Fırınınızı 170 dereceye ısıttın,kalıbı
yerleştirin ve kenarları pembeleşinceye kadar pişirin.Daha sonra alümünyüm
folyeyi çıkartın,bu sefer tüm tart pembeleşinceye kadar pişsin.Fırından çıkarın
ve soğumaya bırakın. (Tart hamurun hazırlanması için
bu blogtan referans
aldım,Google yardımı ile tercüme edebilirsiniz,muhteşem tatlıların tarifleri de
var)
2.Krem
Patisserie.Sütü bir tencereye koyun ve kaynayana kadar
bırakın.Aynı zamanda bir kapta yumurtaları,yumurta sarısı ve şekeri mikser
yardımı ile çırpın.Un ve nişastayı da ekleyip çırpmaya devam edin.Oluşan
karışımı yavaş yavaş kaynayan süte ekleyin,durmadan karıştırarak,kaynayana
kadar bekleyin (karıştırmaya devam ediyorsunuz) ve 3-4 dakika kaynadıktan sonra
(bu arada kıvamı oldukça koyu olacak) tencerenin altını kapatabilirsiniz.İki önemli not:Krem mutlaka birkaç dakika kaynamalı,yoksa pek hoş olmayan nişasta
tadında olacak,soğumaya bırakırken de üstünü mutlaka kapatın,yoksa üstü kuruyabilir.
Evet,nihayet
tartımız ve kremamız soğudu,kremayı tartın üzerine sürüp,çilekleri yarım yarım
kesin ve tartı süsleyin.
İsterseniz
süs için pudra şekeri kullanabilirsiniz veya daha hoş bir görüntü için soğuk
jeli (pasta malzemeleri satan yerlerde temin edilebilir) tercih edebilirsiniz.
Hepinize
mutlu bol çilekli bir Pazar diliyorum J!
Sevgilerle,
Maya
Yaptıklarınız hepsi çok güzeller.. ve aralarda ki paylaşımlarınız için teşekkürler.. hemen tartı yapmaya deneyerek başlıyorum.. nefis görünüyor.. sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkürler,kolay gelsin ;)
Sil